Te jong te veel drinken

Bij kinderen onder de 18 jaar is alcohol extra schadelijk. Kinderen onder de 18 moeten dus geen alcohol drinken. Dat gebeurt alleen wel. De meeste scholieren hebben voor hun achttiende al wel eens alcohol gedronken.

Zoete mixdrankjes

De smaak van bier, wijn en sterkere alcohol vinden kinderen eerst niet lekker, maar mixdrankjes zijn zoet en de alcohol proef je nauwelijks. Dat maakt het makkelijk om met alcohol te beginnen. Bovendien hoort het bij deze leeftijd om stoer te doen. Dat geldt ook voor meisjes.

Comazuipen

Pubers gaan in het drinken van alcohol gemakkelijk te ver, zeker als ze thuis al gedronken hebben voor het uitgaan. Steeds meer kinderen worden opgenomen op de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis met symptomen van alcoholvergiftiging. Dit wordt ook wel ‘comazuipen’ genoemd en is levensgevaarlijk!

Cijfers over drankmisbruik bij jongeren

De meest recente cijfers over alcohol en jongeren vind je in het jaarbericht 2015 van de Nationale Drug Monitor (vanaf bladzijde 240).

Wat kun je doen?

Praten over alcohol met je kind heeft alleen effect als het samengaat met duidelijke regels die ook worden gecontroleerd.

 

Heb je een vraag?