Ontwikkeling 0-12 weken

Het bevruchte eitje nestelt zich in je baarmoederwand. Hoe lang je zwanger bent, bereken je vanaf de eerste dag van je laatste ongesteldheid. De bevruchting van de eicel gebeurt pas twee weken later. Ben je zes weken zwanger, dan is je ongeboren kindje dus vier weken oud.

Ontwikkeling 0-12 weken

De eerste twaalf weken zijn cruciaal

De eerste twaalf weken van je zwangerschap zijn belangrijk, omdat de organen van de baby zich in deze fase ontwikkelen. Het zenuwstelsel wordt aangelegd tussen de vijfde en zevende week van je zwangerschap, het hartje klopt al na ongeveer vijf tot zes weken. De foetus is dan nog maar 4 millimeter lang. Daarna worden de armen en benen gevormd. Ook de hersenen, het ruggenmerg en de inwendige organen ontwikkelen zich nu. Inmiddels voorziet de placenta je baby van voeding en zuurstof en zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen.

Bij twaalf weken

Als de foetus twaalf weken oud is, is het hoofd nog bijna net zo groot als het lijfje. Langzamerhand zal je kindje nu uitgroeien tot normale verhoudingen. Het gezicht van je kind ontwikkelt zich. Het heeft nu ook armpjes en beentjes met handjes en voetjes. Je baby beweegt zich, maar dat kun je nog niet voelen. Je kind is nu ongeveer 8 centimeter groot.
Grootte van de foetus in de baarmoeder bij 12 weken
Bron: KNOV
De foetus is 12 weken oud en ongeveer 8 centimer lang.
De foetus is 12 weken oud en ongeveer 8 centimeter lang.