Lachgas

Jongeren en jongvolwassenen gebruiken steeds vaker lachgas. Ze gebruiken het als partydrug bij het uitgaan of op festivals. Maar ook steeds meer op straat, school en thuisfeesten.

Lachgas

Wat is lachgas?

Lachgas is van oorsprong een middel dat gebruikt werd in ziekenhuizen om iemand onder narcose te brengen. Soms wordt het ook gebruikt als pijnbestrijdingsmiddel bij een bevalling.

Hoe komen jongeren aan lachgas?

Lachgas is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote cilinders. Lange tijd was verkoop, handel en bezit en van lachgas niet strafbaar. Daarom denkt je kind misschien dat het gebruik geen kwaad kan. Het gas wordt met een speciaal apparaatje (cracker) of een slagroomspuit in een ballon gespoten. Via de ballon adem je het gas in- en uit. Het kwam ook voor dat op festivals of op straat de ballonnen met lachgas kant-en-klaar werden verkocht.

Sinds 1 januari 2023 verboden

Er waren al steeds meer gemeenten waar maatregelen werden genomen tegen het gebruik van lachgas. Sinds 1 januari 2023 is verkoop en bezit van lachgas in Nederland verboden voor recreatief gebruik. Dat betekent dat lachgas voortaan alleen nog voor medische en technische doelen gebruikt mag worden. En als toevoeging aan voedingsmiddelen. Op Rijksoverheid.nl lees je hier meer over.

Als je lachgas gebruikt

Als je lachgas inademt krijg je een korte roes, die een beetje lijkt op dronken zijn. Soms krijg je een lachbui. De roes duurt een paar minuten.

De risico's van lachgas

Net zoals bij alcohol, drugs en tabak is het beter om geen lachgas te gebruiken onder de 18 jaar. Want wat lachgas doet met hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn, is nog niet bekend. Het zou dus kunnen dat het schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Als je kind lachgas gebruikt krijgen de hersenen korte tijd minder zuurstof. Dat kan de volgende klachten geven:
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • flauwvallen
  • wazig zien
  • verwardheid
  • hallucinaties
  • misselijkheid en overgeven
Als je kind heel vaak en veel lachgas gebruikt, kan het een tekort krijgen van vitamine B12. Dan kan er zelfs schade in de hersenen ontstaan, met als gevolg bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen. Soms hebben lachgasgebruikers ook last van bevriezing van handen, vingers en benen, door het vasthouden van de spuitfles bij het vullen van de ballon. Als je kind lachgas combineert met alcohol of drugs kan dat gevaarlijk zijn.

Nee zeggen

De meeste jongeren gebruiken lachgas als ze in een groep zijn. Als iedereen in de groep lachgas gebruikt, kan het moeilijk zijn voor je kind om 'nee' te zeggen. Praat erover met je kind en help je zoon of dochter om tegen groepsdruk te kunnen.

Lachgas in het verkeer

Het lijkt alsof lachgas snel is uitgewerkt, maar het kan nog urenlang effect hebben. Daarom is het gevaarlijk om tijdens of na het gebruik van lachgas aan het verkeer deel te nemen. Net als bij alcohol is de kans op een ongeval groot.

Wat je als ouder kunt doen

Als je kind nog jong is en vragen stelt over lachgas en andere drugs, is het vaak al genoeg als je vertelt dat het ongezond is. Het is belangrijk dat je kind over zo'n onderwerp leert praten. Als je kind wat ouder is en er niet over praat, begin er dan zelf over. Zorg dat je wat van drugs weet en zorg ook dat je kind de risico's kent.

Blijf praten met je kind

Gebruikt jouw kind lachgas of denk je dat je kind het gebruikt? Dan is het belangrijk om er met je kind over te praten en de gevaren te bespreken. Probeer grenzen te stellen en afspraken te maken met je kind. Het is vooral erg belangrijk om zoveel mogelijk met je kind in gesprek te blijven. Lachgas en opvoeding Bron: GGD Amsterdam
Wat is lachgas en hoe ga je het gesprek aan met je kind over lachgas?
Meer informatie kun je lezen op Drugsinfo.nl en op Jellinek.nl.