Bouwen aan zelfvertrouwen

Bouwen aan zelfvertrouwen

Een kind dat vertrouwen heeft in zichzelf, kan het leven aan. Het staat open voor nieuwe avonturen, is niet bang voor de wereld om zich heen en voelt zich sterk en slim genoeg om kleine problemen zelfstandig op te lossen. Reden genoeg om te investeren in het bouwen aan zelfvertrouwen. Maar hoe pak je dat aan? 

We geven je graag een aantal praktische tips die je kunt toepassen in alle dagelijkse activiteiten.
 

Heb vertrouwen in je kind

Dit is het belangrijkste uitgangspunt. Wanneer jij vertrouwen hebt in je kind en dat ook uitstraalt, voelt je kind dat. Vertel je kind niet alleen dat je hem of haar vertrouwt, maar laat het ook zien door niet overal bovenop te zitten en door niet meteen in te grijpen wanneer iets niet direct lukt. 
 

Leer dat fouten maken mag

Vertrouwen geven doe je dus ook door je kind te laten weten dat het niet erg is als er iets fout gaat. Dat je erop vertrouwt dat ze het zelf kunnen oplossen. Als je kinderen leert dat ze fouten mogen maken, zullen ze makkelijker uitdagingen aangaan. Leer ze dat het niet erg is om een fout te maken, maar dat je daarvan leert. Stimuleer je kind om uitdagingen aan te gaan. Ook als iets eng of moeilijk is. Motiveer en stimuleer je kind om het toch te doen. Als je kind iets doet wat eerst lastig lijkt en het lukt toch, dan groeit zijn zelfvertrouwen. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om succeservaringen op te doen.
 

Stimuleer vertrouwen in eigen kunnen 

Laat je kind weten dat hij erbij hoort en belangrijk is. Dat zijn mening en ideeën ertoe doen. Luister naar je kind en geef het de ruimte om dingen op zijn eigen manier te doen. Geef regelmatig een compliment en benoem hoe goed het bezig is. LET OP!  Richt je compliment op het proces en niet op het resultaat. Complimenten gericht op het resultaat kunnen juist faalangst opwekken. Maar je kunt wel zeggen: ‘wat heb je veel geleerd’ of ‘wat heb je goed je best gedaan’ of ‘wat heb je een hoop plezier gehad terwijl je dit deed’. Moedig je kind ook aan die positieve kanten zelf onder woorden te brengen door vragen te stellen: ‘wat vond je er zelf van?’ Of ‘hoe is het je gelukt?’.    
 

Maak je kind zelf verantwoordelijk

Door je kind ‘eigenaar’ te maken van een taak, is het zelf de baas over het verloop en de uitkomst. Dat is spannend maar voelt ook goed. Laat je zoon of dochter zelf verantwoordelijk te zijn voor een aantal taakjes die passen bij zijn of haar leeftijd. Zelf aankleden, zelf het bed opmaken, zelf de hond uitlaten of zelf de dressing voor de sla aanmaken. Ook hierbij is het belangrijk dat je als ouder op afstand blijft en alleen ingrijpt als een situatie gevaarlijk dreigt te worden. Het duurt misschien allemaal wat langer maar het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van je kind groeit enorm door deze taken zelf uit te voeren.
 

Geef individuele aandacht

Neem elke dag minimaal een kwartier echt de tijd voor je kind. Heb je meer kinderen? Doe dit dan voor ieder kind individueel. Dat geeft het kind het gevoel dat hij of zij belangrijk is en er mag zijn. En dat is de basis van het zelfvertrouwen. Voorkom dat je kinderen onderling met elkaar gaat vergelijken. Als je met anderen vergeleken wordt, kan je het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Dat je niet mag zijn wie je bent. Dat je altijd maar je best moet doen om bijvoorbeeld net zo leuk of slim te zijn als je broertje of zusje. Waardeer je kind om wie hij is. Iedereen is uniek en iedereen heeft andere kwaliteiten.