Hersengymnastiek

Hersengymnastiek

Vandaag beginnen voor veel basisschoolleerlingen (gedeeltelijk) de lessen weer. Gelukkig maar want het is goed voor kinderen om naar school te gaan. Zowel voor hun leervaardigheid als hun sociale vaardigheid. Het is belangrijk om het brein actief te houden. Dat kun je ook samen thuis doen; met hersengymnastiek!

We geven je vier tips.

1: Kijk en luister

De hersenen voelen zich goed wanneer we kijken naar dingen die we mooi vinden of luisteren naar mooie muziek. Wat mooi is bepalen jullie uiteraard zelf. Luister met je kind naar muziek waar jullie blij van worden. En ja, er mag gedanst worden.
Ook is het kijken in mooie prentenboeken een goede stimulans voor de hersenen.  En hoewel nog steeds aanbevolen wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven, is het goed om regelmatig even naar buiten te gaan. Zoek een plek waar het rustig is. Loop samen langs het water of door de weilanden en tel bijvoorbeeld de lammetjes die jullie tegenkomen. 

2: Leer nieuwe dingen

Je hersenen worden ook lekker fit van nieuwe dingen leren. Een taal of het bespelen van een instrument. Maar voor een kind zijn er nog veel meer dingen nieuw en leerzaam. Zoals koekjes bakken, breien of ontdekken hoe mensen in Japan wonen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Leer je kind nieuwe dingen. En vind je dat lastig? Op YouTube en op bijvoorbeeld Pinterest zijn gratis video’s en instructies te vinden die je kunt gebruiken om te oefenen.

3: Stimuleer hun fantasie

De fantasie van een kind kent geen grenzen. Maar je moet je kind wel de kans geven om die fantasie de vrije loop te laten. Verzin samen verhalen, teken, schilder, knutsel of schrijf gedichtjes. En gooi de instructies lekker aan de kant. Je fantasie doet het het beste zonder regeltjes en kaders. Laat je wel inspireren (zie punt 1)

4: Daag je kind uit

Net als met een fysieke training, moet je het jezelf niet te makkelijk maken als je je hersens fit wilt houden. Zoek een klein beetje de grenzen op en daag je kind uit. Doe een wedstrijdje. Maak moeilijke puzzels die tijd kosten. Het is niet erg om te falen en opnieuw te beginnen. Juist dat soort ervaringen zijn heel goed voor een kind. Blijf je kind stimuleren door middel van complimenten. Let uiteraard wel op dat de ervaring positief blijft en er geen gevoel van ‘het moet’ of 'je doet het fout' ontstaat.