Sinterklaas

Het sinterklaasfeest wordt in verschillende delen van Europa gevierd op 5 of 6 december. In elk land en in elke streek gebeurt dat op een andere manier.

Nicolaas van Myra

Sinterklaas is van oorsprong de bisschop van Myra, die leefde in de vierde eeuw na Christus. Hij is de beschermheilige van kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden en zeelieden.

Het sinterklaasfeest

Het sinterklaasfeest zoals we dat tegenwoordig vieren in Nederland kent een eigen verhaal. Zo komt Sinterklaas uit Spanje met zijn stoomboot. Hij loopt met zijn knecht, Zwarte Piet, en zijn schimmel, Amerigo, over de daken om pakjes door de schoorstenen te laten vallen. Jonge kinderen geloven meestal nog in Sinterklaas. Oudere kinderen begrijpen dat hij niet echt bestaat.

Intocht van Sinterklaas

De officiële landelijke intocht van de ‘echte Sinterklaas’ vindt elk jaar in een andere stad plaats. Sinterklaas komt dan samen met al zijn Pieten in de haven aan met pakjesboot 12. Hierna volgt een tocht door de stad. In de meeste steden en dorpen is er ook een plaatselijke intocht, al dan niet met een boot, maar meestal wel met een wit paard en Zwarte Pieten!

Schoen zetten

Nu is je baby natuurlijk nog te klein, maar het is de gewoonte dat wat oudere kinderen hun schoen mogen zetten in de aanloop naar pakjesavond. Als ouder kun je zelf aangeven wanneer en hoe vaak je kind zijn of haar schoen mag zetten. Je kunt dit samen met je kind doen. Het is gebruikelijk dat kinderen een wortel in hun schoen achterlaten voor het paard van Sinterklaas, natuurlijk samen met een verlanglijstje voor pakjesavond. Vervolgens worden er een paar sinterklaasliedjes gezongen. Sinterklaas neemt ’s nachts het verlanglijstje mee, geeft de wortel aan het paard en stopt snoepgoed en misschien een klein cadeautje in de schoen.

Pakjesavond

In Nederland vindt pakjesavond plaats op de avond van 5 december. Op pakjesavond levert Zwarte Piet een jutezak vol cadeautjes af. Je kunt meerdere manieren bedenken om sinterklaasavond te vieren. Je kunt bijvoorbeeld een spelletje spelen of met een dobbelsteen gooien om te bepalen wie wanneer een cadeautje mag openen. Veel ouders zorgen ervoor dat er ook voor iedereen een chocoladeletter of een gedicht is.

Lootjes trekken

Als je kinderen wat ouder zijn, kun je ervoor kiezen om ruim voor pakjesavond lootjes te trekken. Iedereen koopt dan voor een afgesproken bedrag een cadeau voor de persoon die op het lootje staat en schrijft eventueel ook een gedicht. Ook dan kun je met pakjesavond een spelletje doen of dobbelen.

 

Heb je een vraag?