Opvoedtips

De perfecte opvoeder bestaat niet. Maar je kunt wel je best doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden. Toch sta je soms voor lastige situaties waar je wel wat tips bij kunt gebruiken.

Warme aandacht en steun

Je kind heeft materiƫle dingen nodig zoals kleren, eten en een veilig huis. Daarnaast heeft je kind ook behoefte aan zorg, warmte, aandacht en aanmoediging.

 • Geef je kind bijvoorbeeld aandacht door met elkaar te praten en samen dingen te doen.
 • Door positief te reageren, zoals met een knuffel, een compliment of een kleine beloning, moedig je je kind aan als het zich goed gedraagt. Je kind voelt zich daardoor gewaardeerd en gezien en krijgt een positief zelfbeeld. Dat helpt je kind om lastige dingen aan te pakken.
 • Kinderen die positief worden opgevoed, ontwikkelen zich waarschijnlijk tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Als je op een positieve manier met elkaar omgaat, heb je over het algemeen ook meer plezier met elkaar!
 • Steun je kind door rekening te houden met wat het wil.
 • Zorg voor een veilige en stimulerende omgeving voor je kind. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen.
 • Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Je kind moet eraan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat het ongewenst gedrag gaat laten zien.

Regels en grenzen

Regels zijn belangrijk. Regels geven je kind duidelijkheid en een veilig gevoel. Je geeft je kind houvast door leiding te geven.

 • Vertel je kind wat je verwacht en wat je grenzen en regels zijn. Geef zelf ook het goede voorbeeld.
 • Stuur je kind bij als het ongehoorzaam is of zich niet aan de regels houdt. Wees consequent in het hanteren van de regels en spreek af wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt. Zoals eventuele straffen die je geeft.
 • Verbied niet te veel. Beperk de regels tot wat je echt niet wilt en vooral ook wat je juist wel wilt. Het werkt niet om de hele dag 'nee' te zeggen.
 • Het is ook belangrijk dat jij en je eventuele partner het eens zijn over de regels en ongeveer op dezelfde manier omgaan met grenzen stellen.

Hoe kun je grenzen stellen?

 • Als je kind iets doet wat je niet goed vindt, grijp je direct in door te verbieden.
 • Als je kind niet gehoorzaamt of iets doet wat echt niet kan, is straffen een goede manier van grenzen stellen.
 • Je kunt kleine overtredingen negeren, maar doe het alleen als je het ook vol kunt houden.
 • Blijft je kind maar doorgaan of heeft het zichzelf niet in de hand? Laat het dan even stilzitten of zet je kind apart.

Nooit slaan

Geef je kind nooit een klap als je boos bent. Het doet pijn en is niet goed voor het lichaam. Ook is het slecht voor het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van je kind. Slaan is dan ook verboden. Een kind leert er niets van.

Negatieve aandacht

Vraagt je kind vaak negatieve aandacht? Of gedraagt het zich zo vervelend dat je steeds boos moet worden? Ga dan na of je kind ergens last van heeft, of het bijvoorbeeld ziek is of pijn heeft. Zijn er misschien problemen op school of met vriendjes? Probeer samen eerst het probleem op te lossen.

Goed voor jezelf zorgen

Zorg ook goed voor jezelf. De opvoeding van je kind wordt daar ook makkelijker en leuker van. Als ouder en mens heb je je eigen wensen en behoeften. Als je luistert naar je eigen behoeften, kun je makkelijker geduldig en consequent zijn. Bovendien kun je dan makkelijker aandacht geven aan je kind op de juiste momenten.

Kijk ook eens bij:

 • Positiefopvoeden.nl - informatie over hoe je de basisprincipes van het positief opvoeden kunt toepassen.
Filmpje: Brutaal en opstandig gedrag
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Iedere ouder krijgt ermee te maken: brutaal gedrag? Hoe ga je ermee om? Fiona geeft je een aantal tips.

Heb je een vraag?