Opvoeden doe je niet alleen

Thema artikel oktober 2022

Heb je soms het gevoel dat je er als ouder alleen voor staat? De jaarlijkse Week van de Opvoeding is er om je bewust te maken van het tegendeel. Er zijn namelijk een heleboel mensen in de omgeving van jouw kind. Waarom zou je niet eens wat vaker met hen in gesprek gaan? Samen weet je meer dan één. 
 

Opvoeden lijkt zo makkelijk

Bijna iedereen doet het, dus dan zal het wel makkelijk zijn, toch? Nou, nee. Een kind opvoeden is geen eenvoudige klus. Laat staan meerdere kinderen tegelijk opvoeden. Als ouder sta je soms met je handen in het haar. Stel dat jij  je kind net rustig hebt uitgelegd dat het nu tijd is om op te ruimen en naar bed te gaan, zodat je daarna samen nog gezellig een boekje kunt lezen. Goed aangepakt! Maar in plaats van lief op te ruimen verandert je kind in een soort krijsend monster dat weigert op te ruimen en roept dat jij ‘de stomste moeder/vader van de wereld bent’. Dit, en nog vele andere voorbeelden zullen de meeste ouders bekend in de oren klinken. Toch praten we daar niet veel over. Waarom eigenlijk niet?
 

Onzekerheid over opvoeden

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw zijn er een aantal opvoedexperts op het toneel verschenen die ‘iets vonden’ van de manier waarop kinderen werden opgevoed. Zelfhulpboeken, opvoedtijdschriften, documentaires en televisieprogramma’s over opvoeden werden in korte tijd razend populair bij jonge ouders die het soms ook even niet meer wisten. Maar deze boeken lijken er ook een beetje voor te hebben gezorgd dat er een ‘goede’ en een ‘slechte’ manier van opvoeden is. En doe je het niet goed, dan doe je het dus slecht. Hierdoor zijn veel ouders extra onzeker geworden en praten ze niet meer zo makkelijk over hun twijfels.
 

Maak opvoeden iets dat we samen doen

De Week van de Opvoeding wil ouders en opvoeders uitnodigen om zowel hun kennis als hun twijfels met elkaar te delen. Op die manier wordt opvoeden iets wat we samen doen. Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar ondersteunen op momenten dat het even moeilijk is. En niet alleen ouders, maar ook andere opvoeders. Denk aan leerkrachten, sportcoaches, opa’s & oma’s en alle andere mensen die een rol spelen in het leven van een kind.
 

Ervaringen delen zonder te oordelen

Door onze kennis en ervaringen te delen zonder elkaar te bekritiseren, wordt het opvoeden zelf niet alleen makkelijker, maar wordt ook de drempel lager om hulp te vragen. Heb jij al bedacht hoe jij contact kan leggen met anderen om het gesprek te openen? Probeer het morgen bijvoorbeeld eens op het schoolplein of ga in gesprek met de school van je kind om een ontmoetingsavond voor ouders te organiseren. Maak er een mooie Week van de Opvoeding van!

 

Hulp nodig of vragen?