Zo leer je jouw kind het belang van duurzaamheid

Zo leer je jouw kind het belang van duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Om ervoor te zorgen dat de aarde leefbaar blijft, moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Steeds meer mensen leven daarom bewuster dan vroeger. We gaan verstandig om met energie, pakken minder vaak het vliegtuig of kopen duurzaam geproduceerde producten. 

Natuurlijk willen we ook onze kinderen leren wat duurzaamheid is en hoe ze nu en later duurzame keuzes kunnen maken. Dit kan al vanaf jonge leeftijd. Maar hoe neem je ze hierin mee, zonder er een saaie taak van te maken?


Praat erover

Kinderen zijn vaak dol op de natuur. Door uit te leggen hoe kwetsbaar deze is, wordt je kind zich bewust van het belang van duurzaamheid. Leg bijvoorbeeld uit dat rondslingerend plastic uiteindelijk in de zee belandt en hoe gevaarlijk dit is voor de dieren die daar leven.

Waarom mag je kind niet de hele dag met water spelen? En waarom gebruiken we de lampen alleen als het donker is of zetten we de verwarming een graadje lager? Je kunt kinderen al jong meenemen in het hoe en waarom van dit soort onderwerpen. Ook al is het misschien nog een beetje ingewikkeld, toch wordt het zo voor je kind normaal dat ons gebruik van gas, water en licht een grens heeft.


Leer goede gewoontes aan

Je jas hang je aan de kapstok, je tanden poets je voor het slapengaan en het afval scheiden we in verschillende bakken. Als we eenmaal ergens een gewoonte van hebben gemaakt, denken we er bijna niet meer over na. Het maken van duurzame keuzes begint bij dus bij goede gewoontes. Ga op de fiets naar school in plaats van met de auto, of koop wat vaker tweedehands spullen. Dit kan bij kringloopwinkels, maar ook online zijn hier volop mogelijkheden voor.


Waar beginnen?

Een onderwerp dat kinderen zeker aanspreekt, is speelgoed. Verzamel eens al het speelgoed waar je kind niet meer mee speelt en geef het aan een goed doel. Of verkoop speelgoed op Koningsdag en laat je kind met het verdiende geld tweedehands speelgoed terugkopen. Zo ontdekt je kind de waarde van speelgoed en leert het dat iets leuks niet altijd nieuw hoeft te zijn.

Onderzoek bijvoorbeeld ook eens of de kleding die je koopt wel duurzaam gemaakt is. Kleding van goedkopere merken is vaak in massa geproduceerd in arme landen. De gifstoffen die vrijkomen bij het verven van de kleding hebben een enorme impact op de natuur. Als je minder kleding koopt, overstapt op duurzame merken of tweedehands kleding draagt, maak je een groot verschil voor het milieu. 


Maak plezier

Wat leuk is kost geen moeite. Leg er daarom niet te veel druk op en houd het luchtig. Dit kan bijvoorbeeld door er een spelletje van te maken. Doe eens een wedstrijdje sneldouchen, schrijf je in voor het NK Tegelwippen of spreek (met wat oudere kinderen) af dat degene die het licht op de wc laat branden een euro in de pot moet doen. Als de pot vol is, ga je met het hele gezin wat leuks doen. Duurzaam op vakantie? Ga eens met de trein in plaats van met het vliegtuig. Of eet minder vlees en kook samen gezonde duurzame maaltijden. Wil je meer ideeën opdoen over duurzaam leven? Kijk dan eens op milieucentraal.nl.

Hulp nodig of vragen?