Wat gaan we doen in de kerstvakantie?

Wat gaan we doen in de kerstvakantie?

De kerstvakantie staat binnenkort weer voor de deur en dat betekent dat de kinderen toch een beetje vermaakt moeten worden. Wat gaan jullie voor leuke dingen doen? Misschien heb je iets aan deze (betaalbare) tips.
 

Schaatsen op de ijsbaan

Geen sneeuw of ijs te bekennen? Dan kun je toch genieten van een winterse activiteit op de ijsbaan. Voor een paar euro heb je uren schaatsplezier die je natuurlijk afsluit met een dampende beker warme chocolademelk.
 

Naar een museum

In Nederland zijn werkelijk honderden musea waarvan de meeste inmiddels ook helemaal kindvriendelijk zijn. Denk maar aan het Spoorwegmuseum, het Museum Speelklok, Archeon, NEMO of het Zuiderzeemuseum. Wil je elke week wel zo’n museum bezoeken met de kinderen, dan is het slim om een museumjaarkaart voor kids aan te schaffen. De kosten heb je er vaak al met twee of drie bezoeken uit. Extra tip: in veel provincies staan oude kasteeltjes die rond de kerst prachtig versierd en verlicht zijn. Alsof je in een sprookje bent beland.
 

Vuurtje stoken (en broodjes roosteren)

Alleen mag je kind het waarschijnlijk niet maar met jou erbij kunnen jullie er een spannend en gezellig feestje van maken. Zorg voor voldoende droog hout, aanmaakblokjes en natuurlijk een plek waar jullie veilig een vuurtje kunnen bouwen. Als de vlammen eenmaal lekker knapperen kun je er broodjes, aardappels of marshmallows boven roosteren. 
 

Iets bouwen

Een kasteel van blokken, een boomhut of een auto van een kartonnen doos; het maakt niet uit wat je maakt als je maar iets maakt. Het leukste is het wanneer je iets bouwt dat groot genoeg is om er uiteindelijk zelf in te zitten. Voordeel is dat deze activiteit in de meeste gevallen nauwelijks iets kost. Gebruik gewoon de spullen die je al in huis hebt en je eigen creativiteit.
 

Op speurtocht

Kinderen zijn dol op speurtochten. En het leuke is: het kan overal. Gewoon in huis, in de buurt of in het park of het bos. Geld kost het je nauwelijks maar wel flink wat tijd. Om te beginnen moet je een route uitstippelen, vervolgens de aanwijzingen ophangen of plakken en als je het écht goed wil doen bedenk je er ook nog een spannend verhaal bij dat eindigt in het vinden van een schat. Vergeet dan niet op het eindpunt ook een kleine schat te verstoppen als beloning. Je zult zien dat de tijd en moeite die je erin hebt gestopt, volledig wordt terugbetaald in het plezier dat je kinderen eraan beleven.