In 4 stappen omgaan met een kind dat schoolziek is

In 4 stappen omgaan met een kind dat schoolziek is

Hopelijk gaan je kids iedere dag met veel plezier naar school. Toch kan het zo zijn dat ze af en toe geen zin hebben. Ze zijn moe of hebben een slecht humeur en willen eigenlijk heel de dag met hun ouder thuisblijven. Wanneer je kind niet echt ziek is, maar wel een dagje thuis wil blijven, noemen we dat schoolziek. 

Als je kind zonder goede medische reden thuis blijft, valt dit eigenlijk onder schoolverzuim. Toch kan een dagje opladen voor je kind heel goed zijn. Maar hoe weet je nou wanneer je je kind thuis kunt houden en wanneer je je kind beter toch naar school kunt sturen? In dit artikel helpen we je op weg in 4 simpele stappen. 


1. Sluit medische redenen uit

Als je kind niet naar school wil, zou het kunnen dat hij of zij klachten verzint om thuis te mogen blijven, zoals hoofdpijn of buikpijn. Check daarom even of je kind bijvoorbeeld koorts heeft. Soms zie je klachten verdwijnen zodra je kind hoort dat hij of zij thuis mag blijven, dan weet je natuurlijk genoeg; je kind is fysiek waarschijnlijk in orde.


2. Leer je kind het verschil tussen schoolziek en écht ziek

Het is belangrijk dat je je kind uitlegt dat hij of zij niet zomaar thuis kan blijven. School is een belangrijk onderdeel van het leven van je kind. Leg uit wat het verschil is tussen moe zijn en écht ziek zijn. Zo herkent je kind zelf ook wat hij of zij voelt. 


3. Maak een inschatting en bespreek die

Denk jij dat je kind best naar school kan? Voer dit dan ook door. Het is goed voor kinderen om af en toe niet hun zin te krijgen en op school zal hij of zij belangrijke ervaringen en kennis op doen. Leg je kind uit waarom je dit belangrijk vindt. Laat je je kind  toch een dagje thuis opladen? Spreek dan af dat het echt maar voor één dag is. Zo weet je kind dat hij of zij het morgen niet nog eens hoeft te proberen. 


4. Maak thuis blijven niet té leuk, behalve na een dag school

Wanneer je kind ’s ochtends eigenlijk geen zin had of moe was  en toch naar school is geweest, is het belangrijk dat hij of zij ’s middags goed tot rust komt. Kruip samen met een boekje op de bank of laat hem of haar een dutje doen na schooltijd. Complimenteer je kind omdat hij of zij toch zo stoer naar school is geweest. Ook op tijd naar bed gaan, zorgt ervoor dat de dag morgen zonder klachten begint. 

Als je je kind thuis houdt, is het belangrijk dat het thuis niet al te leuk wordt. Je kind heeft aangegeven te ziek te zijn voor school, en zieke kinderen spelen doorgaans niet de hele dag buiten of op een tablet. Leg je kind terug in bed en zorg dat hij of zij veel rust krijgt vandaag. Door het thuis niet al te gezellig te maken, is de kans ook weer groter dat je kind de volgende dag naar school gaat. 


Vaak schoolziek zijn

Is je kind wel erg vaak schoolziek? Dan kan er natuurlijk meer aan de hand zijn. Slaapt hij of zij bijvoorbeeld slecht, wordt er gepest op school of is er iets anders aan de hand? Om hierachter te komen, kan je met je kind en eventueel ook met de juf of meester in gesprek.