Pak ‘m beet die teek!

Teek

Vandaag start de Week van de Teek (t/m 28 april). GGD Zaanstreek-Waterland en veel andere organisaties besteden deze week aandacht aan voorlichting over de risico’s, bescherming en hoe te handelen als een teek je kind(eren) heeft gebeten. Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar het kan je kind ziek maken als de teek lang vastgebeten in de huid zit. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in je sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.

Zodra de temperatuur stijgt spelen onze kinderen meer buiten. Hun jas gaat uit en blote benen en armen komen te voorschijn. Teken worden actief als het warmer wordt. Ze komen in het hele land voor; in bos, park, hei, duinen en ook in de tuin. Ze zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Wees dus alert als je kinderen hier zijn geweest. Controleer ze dan altijd op tekenbeten.
En heb je teken gesignaleerd of heeft je kind een tekenbeet? Meld dit dan op https://www.tekenradar.nl/. Daar kun je ook zien waar teken voorkomen.

Deze week plaatsen we op onze Facebookpagina allerlei tips en filmpjes over dit onderwerp.  

Bekijk in dit filmpje hoe je een teek kunt weghalen:

Kijk voor meer informatie op: