Hoe leert mijn peuter alleen in slaap te vallen?

Mijn peuter wil alleen maar gaan slapen als ik erbij blijf. Hoe kan ik dat veranderen?

Huilen zodra vader of moeder de kamer verlaat, is een veelvoorkomend probleem bij peuters. Erbij blijven helpt om je kind te kalmeren, maar voor je het weet rekent je kind daar elke avond op en dan is het lastig om die gewoonte weer af te leren.

Bedritueel

Neem ’s avonds de tijd om je kind met een vast ritueel naar bed te brengen. Zorg dat het laatste stukje van het ritueel, bijvoorbeeld voorlezen of een liedje zingen, in bed gebeurt. Daarna geef je een nachtzoen en zeg je heel beslist: ‘Nu ga je lekker slapen.’ Dat werkt beter dan vragen of je kind lief gaat slapen.

Als je kind vervolgens gaat protesteren, kun je kiezen voor de directe of de geleidelijke aanpak.

Directe aanpak

Ga resoluut de kamer uit. Negeer alle gehuil en protest. Ga niet meer bij je kind kijken totdat je zeker weet dat het in slaap is gevallen. Dat moment komt zeker, maar kan de eerste avonden lang duren. Dat vraagt veel zelfbeheersing van jou als ouder. De directe aanpak werkt alleen als je gemotiveerd bent om het echt vol te houden. Bij deze methode heb je meestal binnen een week succes.

Geleidelijke aanpak

De geleidelijke aanpak kost meer tijd. Als je kind het op een krijsen zet, ga je wel de kamer uit. Je wacht vijf minuten voordat je weer teruggaat. Doe geen licht aan en haal je kind niet uit bed. Praat geruststellend of aai wat over het bolletje, maar ga niet uitgebreid troosten. Het doel is om je kind en jezelf gerust te stellen. Na ongeveer één minuut neem je opnieuw afscheid. Je zegt dat het tijd is om te slapen en dat je zo weer komt kijken. Je blijft nu zeven minuten weg. Dan ga je opnieuw één minuut naar binnen om je kind gerust te stellen en te laten merken dat je er nog bent. Voer de tussenpozen steeds op met twee extra minuten, dus 5 - 7 - 9 - 11 minuten. Je blijft terugkomen om je kind even gerust te stellen, maar tegelijkertijd maak je duidelijk dat je peuter echt moet slapen en er niet meer uit mag. Je herhaalt dit net zo lang totdat je peuter slaapt. De eerste avonden kan dat lang duren, maar uiteindelijk zal je kind zich erbij neerleggen.

Wachten terwijl je kind huilt, duurt lang. Een minuut lijkt dan al gauw een eeuwigheid. Een klok of kookwekker kan helpen om je aan het schema te houden. Blijf niet langer dan een minuut om je kind gerust te stellen. Ga dan weer de kamer uit, ook als je kind nog niet gestopt is met huilen.

 

Heb je een vraag?